Tajna iza tvojih žudnji

Povezivanje s određenim objektom osjetila ponovo i ponovo stvara osjećaj žudnje za njim. Ako si navikao piti kavu svako jutro, onda čak iako nisi rođen sa žudnjom za kavom počeo si s navikom koja ju je stvorila. Kako je to sve počelo? Navika pijenja kave se nije dogodila u jednom danu! Ovisnost nastaje ponovljenim iskustvom određenog objekta. Postaje navika – a priroda navike je da ti ne daje radost. Daje ti bol. Stoga, pijenje kave te neće ponijeti u nebo, ali ako ju ne popiješ, može ti pružiti pakao!

Ponovljeno iskustvo ili povezivanje s određenim objektom osjetila dovodi do toga da ga više želiš. Misliš o njemu – i stvara osjećaj još veće želje. Gdje god staviš pažnju u živčanom sustavu, žudnja za tim počinje. S povezivanjem počinje želja. A sa željom dolazi bijes. Kad god je osoba ljuta, iza te ljutnje je želja. Ispunjena ili neispunjena, želja vodi ka bijesu.

Recimo da se naljutiš na nekoga. Sljedeći korak je da se vežeš za tu osobu. Sad, na koga se god naljutiš, prije ili kasnije ćeš to zažaliti. Žaljenje donosi još vezanosti. Žaleći, ne udaljuješ se od osobe ili situacije, više ulaziš u nju. Sve se to zbiva na suptilan način. Jesi li primijetio da na koga se god ljutiš ili ga mrziš da misliš na tu osobu više nego li na sebe? A kada misliš na tu osobu, postaješ uznemiren ili potresen. U drugu ruku, ako misliš na nekoga koga voliš, imaš ugodan osjećaj i tvoj živčani sustav poprima taj osjećaj.

Kada tvoj živčani sustav uzima jedan ili drugi oblik postaje takvim i budeš privučen takvim ljudima. To je zapletenost. Stoga, opsesija vodi bijesu koji donosi zapletenost. Zapletenost zamagljuje intelekt. Tvoja mudrost i sposobnost prosudbe su izgubljeni; tvoja sposobnost da razumiješ i procijeniš situaciju je izgubljena. To je lančana reakcija i događa se na tako suptilan način da ju niti ne primjećuješ. Zapletenost, svejedno je li zbog žudnje ili odbojnosti, zamagljuje intelekt. A iskrivljeni intelekt ti ne dozvoljava da budeš na miru. Takav intelekt ne propušta niti emocije – profinjene osjećaje u tebi. Svaki osjećaj koji dobivaš će biti grub i donijeti ti težinu.

Sa zamagljenim intelektom, sjećanje na ugodne stvari je izgubljeno. Život ima dvije zbirke sjećanja: sjećanja na ugodne stvari i sjećanja na neugodne stvari. Djeca često imaju ugodna sjećanja više nego neugodna. Zato su toliko vesela. No, kako odrastamo i gubimo našu nevinost, neugodna sjećanja nam rastu.

Duhovne prakse pomažu vratiti ugodna sjećanja više i više, te umanjiti neugodna sjećanja na gotovo nevažnu razinu. Stoga, važno je redovno meditirati. Jednom kada se sjećanje na „Tko sam ja?“ izgubi, sjećanje na „Što želim u svome životu?“, stvarnost i gledanje na životu u kontekstu univerzuma je izgubljeno, mudrost je izgubljena. Tada nema sreće i mira.

Ovo je ključno za uspjeh u životu. Znanje o vraćanju Sebstvu, samosvjesnost čiste svijesti čini ga bogatim, energičnim i prekrasnim.

Sri Sri Ravi Shankar

Tekst je prvi put objavljen OVDJE na blogu Wisdom by Sri Sri Ravi Shankar.

(Preveo I.P.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.