Tečaj ayurvedskog kuhanja, 8-9., 22-23. veljače

Drevno znanje ayurvede, znanosti o životu, omogućuje nam da svoje obroke planiramo sukladno našim potrebama, našoj tjelesnoj konstituciji, godišnjem dobu, dobijemo optimalnu količinu nutrijenata i energije, te oduševimo svih naših pet osjetila!

 • Naučimo pripremati obroke za naše specifične potrebe i potrebe naših ukućana
 • Osjećamo se laganima i punima energije uslijed eliminacije suvišne vrste i količine hrane
 • Pripremamo hranu na jednostavan način kako bismo zadržali maksimum hranjivih tvari
 • Usvojimo principe o pet elemenata i tri doše od kojih je sastavljeno naše tijelo i okolina
 • Osnovno znanje o prikladnosti pojedinih namirnica za određene tjelesne konstitucije
 • Naučimo razumijevati i osvijestimo procese u svojem tijelu o kojima ovisi naše zdravlje

Znati kuhati znači znati i jesti. Da bismo zadržali zdravlje trebali bismo jesti odgovarajuću vrstu hrane u odgovarajuću količini, odgovarajućim omjerima i pripremljenu na odgovarajući način. Ayurvedsko kuhanje znači baš to i nije nimalo komplicirano. Ayurveda je drevna vedska znanost o životu i bazira se na proučavanju prirodnih zakona i njihovom poštivanju.

Da bismo pripremili hranu na ayurvedski način, odnosno na način koji najviše odgovara našoj tjelesnoj konstituciji, trebamo usvojiti i razumjeti neke principe. Sve u našem tijelu i našoj okolini je napravljeno od pet elemenata (prostor, zrak, vatra, voda, zemlja), odnosno njihovih kombinacija koje čine tri doše (vata, pita, kapha). Naša tjelesna konstitucija je kombinacija tih doša i ovisno o onoj koja je dominantna, biramo hranu koju ćemo konzumirati.

Isti elementi, odnosno doše, su prisutni, dakako, i u hrani, a naučit ćemo i načine kako pripremiti namirnice kako bismo iz njih izvukli maksimum i učinili ih najprikladnijima za konzumaciju. Pravilo je da ih učinimo što probavljivijima, da omogućimo tijelu što lakšu eliminaciju suvišnih tvari, ne remetimo naše doše i učinimo ukusnima za prste polizati!

Art of Living

Tečaj ayurvedskog kuhanja se u Indiji unutar Art of Living fondacije podučava proteklih desetak godina, a zadnjih godina se podučava i u Europi. Podučavaju ga osposobljeni i motivirani učitelji, u čijem znanju i ukusnoj hrani već uživa na tisuće ljudi.

Art of Living fondacija djeluje od 1981. godine, utemeljio ju je Sri Sri Ravi Shankar, indijski duhovni učitelj i mirotvorac koji neumorno putuje svijetom i širi svoju viziju društva bez nasilja i pojedinca bez stresa.

Sadržaj tečaja

Na Tečaju ayurvedskog kuhanja imamo priliku naučiti i kušati:

 • Kako pripremati cjelovit obrok koji uključuje juhu, glavno jelo, prilog, salatu i desert
 • Veganske obroke koji potpuno zadovoljavaju sve potrebe našeg organizma
 • Praktično znanje i tehnike potrebne za pripremu kvalitetnih obroka
 • Teorijsko znanje o ayurvedi, o njenim principima i tumačenju prirodnih zakona
 • Znanje o namirnicama, njihovim svojstvima i odnosima prema pojedinim došama
 • Detox organizma prilikom 6 dana tečaja čija je posljedica osjećaj lakoće i energiziranosti

Preduvjeti

Nema ih. Svatko stariji od 18 godina može pristupiti tečaju. Preporučamo prije tečaja obaviti konzultacije s ayurvedskim liječnikom, ako još nisu napravljene. Ukoliko postoje neke zdravstvene tegobe ili netolerancija na hranu jelovnik na tečaju se prilagođava prema tome.

Što nakon toga?

Tečaj nam omogućava da uvedemo nove zdrave navike u svoju svakodnevicu. Principi koje ovdje naučimo i tehnike kuhanja koje isprobamo, omogućuju nam da svakom receptu i namirnici pristupimo na pravilan način pa čak i onu hranu koju volimo, a isprva ne djeluje da je u skladu s ayurvedskim principima i čini se da nam ne odgovara, možemo pripremiti na zdraviji način. Za holistički pristup zdravlju preporučamo ostale tečajeve Art of Livinga, Art of Living Program sreće za smanjivanje stresa i Sri Sri Yoga tečaj za fizičku kondiciju.

Cijena i plaćanje

Redovna cijena je 1150 kn. Cijena za ponavljače je 460 kn. Plativo je i do 6 rata kreditnim i bankovnim karticama.

Termini, prijave i učitelj

Radionica se održava 2 vikenda u 6 termina od po 3 sata, ukupno 18 sati. Subotom od 10 do 13 i 15 do 18 sati, a nedjeljom od 10 do 13 sati.

Prijaviti se i informirati možete na broj telefona: 042/350-513, mobitela 091/6000-245 (Ivan) ili na email sattva@sattva-centar.hr.

Radionicu vodi Ivan Palijan, Art of Living učitelj s dugogodišnjim iskustvom i certificirani učitelj ayurvedskog kuhanja.

Ostale aktivnosti za vrijeme tečaja

 • Joga satovi*
 • Ayurvedski tretmani*
 • Jyotish konzultacije*
 • Meditacija
 • Kirtan večer
 • Izlet

*Nisu u cijeni tečaja, cijene prema važećem cjeniku SATTVA centra.

Smještaj u Sattva centru

U Sattva centru vam osiguravamo smještaj i obroke. Preporučena donacija za troškove smještaja i doručak je 80 kn. Preporučena donacija za ručak i večeru je po 40 kn.

REKLI SU O TEČAJU

„Radionica je odlično koncipirana – prvo se detaljno obrađuje teoretski dio kroz predavanje i raspravu nakon čega slijedi kuhanje i druženje. Naravno, hrana je jako ukusna, ali najviše mi se svidjela energija predavača i polaznika koji su uvelike pridonijeli doživljaju cijele radionice.“ Martina M. (Pula)

„Tečaj ayurvedskog kuhanja mi je bio izuzetno zanimljiv i kreativan. Topla preporuka svima koji se žele zdravo hraniti i obogatiti svoje kulinarsko znanje i umijeće. Bilo je kombinacija žitarica, grahorica, voća, povrća i originalnih začina koje mi nikada ne bi pale na pamet, a koje su bile više nego ukusne. Ivan je odličan prezentator, vidi se da jako voli to što radi.“ Dragana M. (Zagreb)

„Hvala za recepte i za sve što naučeno. U vrlo ugodnoj i ležernoj atmosferi otkrili smo svakakve tajne i prikazane su nam u praksi kroz kuhanje. Promijenila sam stajalište prema hrani i sada je promatram kroz potrebe i konstitucije u obitelji. Vidi se da  Ivan radi s entuzijazmom, pa ga ovim podržavam da nastavi uživati u odabranom poslu.“ Kornelija M. (Cres)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.