Uspon i pad civilizacija

Kotač promjena preuzima.

Kada jesen dođe, lišće mijenja boje, u zimu lišće pada sa stabla, ali stablo ostaje. Na isti način je u Kali Yugi bio raspad. Dogodio se skoro svakoj zemlji.

Ako gledaš globalni scenarij, Indija je bila na vrhu u jednom trenutku vremena, a onda se urušila. Prije toga je Mongolija bila na vrhuncu i Mongolija se urušila. Mongoli su došli skroz do Europe, a došli su i do Indije.

A opet, Indija je sjala nekada davno. Indijin utjecaj je išao daleko sve do Perua u Južnoj Americi. Shiva lingame i kipove Ganeshe su našli u Meksiku, Indijin utjecaj je išao i do Australije, Novog Zelanda i Japana u vrijeme Mahabharate. Indija je bila posvuda.

Kanadska provincija Nova Scotia (Nav Kosha) je spomenuta u Mahabharati. „Nav“ znači devet, „kosha“ označava mjeru vremena. Devet je sati razlike između Indije i kanadske provincije Nova Scotia.

Kalifornija je zvana Kapilaranya. Kada je dan u Indiji, noć je u Kapilaranyi. To je ono što su spisi govorili, a danas Kalifornija i Indija imaju točno dvanaest sati vremenske razlike.

Dakle, jednom davno ova civilizacija je bila prisutna širom svijeta, a onda se smanjila.

Nakon toga je Engleska došla. Mala sićušna zemlja sa sjevera Europe, a njen se utjecaj proširio širom svijeta. Daleko do Novog Zelanda, do Kanade i kroz Ameriku. Cijela je Afrika preuzeta. I onda se utjecaj Engleske počeo smanjivati i danas je samo u Engleskoj.

Bilo je vrijeme kada sunce nije nikada zalazilo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali i to je trajalo nekoliko desetljeća.

U isto vrijeme, Portugal je kolonizirao cijeli Brazil. Španjolska je kolonizirala cijelu Latinsku i Južnu Ameriku. Svi su njihovi lokalni jezici nestali, a španjolski jezik se proširio cijelim kontinentom Južne i Srednje Amerike.

Dakle, vrijeme ima svoj vlastiti ritam. Te stvari dođu i prođu.

 Sri Sri Ravi Shankar

Preuzeto s Wisdom from Sri Sri Ravi Shankar

Prijevod I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.