vata doša

Vata doša je kretanje u našem tijelu

Vata doša je jedna od ayurvedskih konstitucija. Ona je kombinacija prostora i zraka i njezin sinonim je zrak. Za lakše razumijevanje možemo si ju predstaviti kao element kretanja. Takve su i njene funkcije u tijelu.

Ona upravlja funkcijama kretanja, prijenosa tvari i kinetičkom energijom u tijelu i umu. Njezina je bit ili esencija prana, životna energija. Osobine su joj: lagano, hladno, suho, brzo, promjenjivo i nemirno. Ukratko, sve što u nama i našoj živoj okolini ima te odlike, možemo pretpostaviti da je u njoj prisutna vata doša.

Vata je princip kretanja, označava princip kretanja, ali i sve ostale suptilne promjene u našem organizmu pa upravlja disanjem, drhtanjem, treptanjem, pokretima tijela, ali i emocijama poput nemira i bola.

Vata doša i njene odlike

Ako smo vata konstitucije tada smo sitnije tjelesne građe, iako to ne znači da moramo biti niski. Možemo biti visoki, ali su nam ramena i kukovi uži, prsa su ravna, tijelo nam općenito djeluje izduženo i nježnije. Najočiglednije će se vata doša odraziti na našoj koži koja će biti suha, hladna, ispucana i hrapava. Posebnu pažnju na nju moramo obratiti zimi, pri hladnom, vjetrovitom i suhom vremenu, kada je vata doša prirodno povećana. Kosti će nam se isticati više nego mišići, kosa će biti suha, kovrčava i rijetka, a oči sitnije.

Voljet ćemo slatku, kiselu i slanu hranu, te topla pića, bit ćemo kreativni, spontani, aktivni, budni i nemirni. Trebat će nam manje sna nego ostalim tipovima doša. Kratkotrajno pamćenje će nam biti najbolje, misli i emocije će nam biti promjenjive i vrlo brzo ćemo razumjeti stvari.

Ukoliko je vata doša poremećena emocije i misli će nam postati nestabilne, razvit ćemo neuroze i tjeskobu. Hrana koja je suha, trpka, gorka i paprena može poremetiti vata došu, te težak fizički rad ili tjelovježba, post i suzbijanje tjelesnih poriva. Da bismo držali vata došu u ravnoteži treba nam slatka, kisela i slana hrana, te odmor, meditacija i izbjegavanje hladnoće.

I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.