veganstvo - veganski tanjur

Veganstvo – svi razlozi za, niti jedan protiv

Veganstvo čuva zdravlje balansiranom biljnom prehranom, čuva okoliš i ekonomiju racionalnim trošenjem obnovljivih resursa, te ne stvara patnju živim bićima.

Jeste li ikada čuli da je doktor nekom zabranio da jede manje brokule, mrkve, badema, suncokretovih sjemenki, jabuka ili smeđe leće? Naravno da ne. No, ono u čemu pretjeramo i što je loše za nas pa nas napadnu visoki tlak, pretilost i dijabetes su toksini, masnoće i proteini iz mesa i mesnih proizvoda koje će nam doktori savjetovati da eliminiramo uslijed tih i nekih drugih zdravstvenih stanja. Stvar je u tome da naš organizam nije predviđen za konzumaciju i preradu mesa koje smo se toliko navikli konzumirati.

Veganska prehrana je naša prehrana

Naš probavni sustav je sličan probavnom sustavu ostalih biljojeda s dugim probavnim traktom, dok je u predatora u prirodi on kratak. Jaka želučana kiselina (u ayurvedi bismo rekli probavna vatra) omogućuje razgradnju i mesa, ali je tu za razgradnju raznovrsnih namirnica biljnog porijekla. Naše zubalo, iako ima zube s raznovrsnom namjenom, pa čak i nešto što podsjeća na očnjake, nije zubalo mesoždera. To mogu shvatiti svi koji su svojim zubima pokušali trgati sirovo meso. K tome, mi kao vrsta ne podnosimo krv i prizore mrtvih tijela, stvaraju nam mučninu.

Zdravstveni razlozi za veganstvo

Razlozi za veganstvo i vegansku prehranu su, stoga, prije svega zdravstveni. Isto kao što svoj automobil održavamo i njega ne ulijevamo pogrešno gorivo i očekujemo da nas on vozi, tako i naše tijelo treba pravilnu i kvalitetnu ishranu. Balansirana prehrana je zdrava prehrana, ona uključuje sirovo i kuhano povrće, voće, žitarice, sjemenke, orašaste plodove i izvor proteina. Razlika između vegana, vegetarijanaca i svejeda je samo u ovome zadnjem – koji im je izvor proteina? Dok i kao svejedi možemo postići balansiranu prehranu unosom optimalne količine mesa, ribe ili jaja, ostaju etički i ostali problemi zbog kojih se odlučujemo na vegetarijanstvo i veganstvo.

Etički razlozi za veganstvo

Veliki korak za nas i za planetu ćemo učiniti izbacivanjem iz naše prehrane mesa, ribe i jaja. Kao vegetarijancima u našoj će prehrani ostati mlijeko i mliječni proizvodi, te med, koje kao vegani ipak ne konzumiramo. Problem s mliječnim proizvodima je u načinu njihove proizvodnje. Njih bismo trebali konzumirati, jer su izvor B12 vitamina kojeg nema u biljnim namirnicama i kojeg ne možemo sintetizirati u našem tijelu. No, mlijeko i mliječni proizvodi, ako se proizvode u velikim industrijama, nastaju u uvjetima koji su vrlo stresni i teški za životinje i stvaraju im nepotrebnu patnju. Stoga, donosimo svjesnu odluku kako nećemo konzumirati mliječne proizvode iz suosjećanja s drugim živim bićima, pa izvor B12 vitamina tražimo u dodacima prehrani ili namirnicama, poput biljnih napitaka, koje su njime obogaćene. Izvori ovog B12 vitamina koji se koristi u dodacima prehrani i za obogaćivanje namirnica su bakterije i njihove kulture.

Ekološki razlozi za veganstvo

Osim zdravstvenih i etičkih razloga, razlozi za veganstvo su i ekološki. Uzgoj životinja troši veliku količinu resursa koja bi se mogla iskoristiti drugdje. Istraživanja su pokazala da se za jedan kg govedine potroši preko 15.000 litara vode. Od toga je samo 1,1% voda koju krava popije, ostalo se troši na kukuruz kojim se ona hrani. Taj kukuruz je pogrešna hrana za stoku tog tipa pa ona obolijeva od probavnih smetnji koje stvaraju stakleničke plinove pa se onda tretiraju lijekovima i na kraju se ona obrađuje u meso prije nego li te smetnje postanu preskupe za održavanje. Cijeli proces u mesnoj industriji je napravljen kako bi se smanjili troškovi. Cijenjeni publicist Michaell Pollan u svojoj knjizi „The Omnivore’s Dilemma“ opisuje načine na koje naša hrana dolazi pred nas. On pokazuje kako industrija nafte pogoni cijelu industriju hrane. Stalno se proizvodnja kukuruza povećava, a strojeve za tu proizvodnju (jer ljudski faktor je sveden na minimum) pogoni nafta. Cijena kukuruza na tržištu se stalno smanjuje, ali država garantira farmerima minimalnu otkupnu cijenu. Drugačije im se ne bi isplatilo proizvoditi. Taj jeftini kukuruz dolazi u našu prehranu kao hrana stoci, odnjega se radi biodizel,  ali i preko dugačkog niza prerađevina – od glukozno-fruktoznog sirupa do ksantan gume.

Ekonomski razlozi za veganstvo

Kako je većina poljoprivredne proizvodnje u razvijenom svijetu pogonjena državnim poticajima, tako onda svi troškovi proizvodnje mesa nisu uračunati u krajnju cijenu. Koliko bi kilogram kravljeg mesa koštao da je u njega uračunata cijena vode? Domaćinstva u Hrvatskoj plaćaju oko 15 kn po m3 vode. To je 15 kn za 1000 litara, 15.000 litara bi koštalo 255 kuna, a to je samo trošak vode. Proizvodnja mesa nije ekonomski isplativa. Ona se subvencionira iz državnih proračuna i mi svi na taj način plaćajući porez omogućujemo da prehrambena industrija ostvaruje svoj profit.

Mi smo odgovorni za život na planeti

Zašto onda jedemo meso, ako za veganstvo imamo zdravstvene, etičke, ekološke i ekonomske razloge? Vjerojatno zato što čovječanstvo pada u svim tim kategorijama. Sve u prirodi nam tek ima vrijednost tek kada je mrtvo. Stablo ima mjerljivu ekonomsku vrijednost tek kada ga posiječemo. Tako i životinje imaju vrijednost tek kada ih ubijemo i iskoristimo njihovo mesu za prehranu  i njihovu kožu za obuću. U jednom trenutku naše povijesti smo pomislili kako je u redu uzimati iz prirode bez da u nju vratimo. I nastavili smo uzimati.  Izgubili smo suosjećanje za druge ljude koji se razlikuju od nas govorom, izgledom, ponašanje, bojom kože, za sve one koji nisu naši. Kamoli ne bismo za druga živa bića ili za živi svijet. Na kraju, ne poznajemo sebe, ne znamo što je dobro za nas. Kao što bi rekao Tom Waits, „zamijenili smo količinu s obiljem, a bogatstvo sa srećom. Mi smo majmuni s novcem i oružjem“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.