Vege kuhaonica – Proljeće, 8. travnja

Proljetna eksplozija boja oko nas reflektirati će se i u našem tanjuru. Priroda se budi pa i mi želimo probuditi naše tijelo okusima, mirisima i hranjivim sastojcima

Bilo koja kombinacija povrća u loncu s vodom može se nazvati povrtnom juhom, isto kao što se bilo koja kombinacija začinjenog sirovog povrća može nazvati povrtnom salatom. Ne moramo biti posebno kreativni ili vješti u kuhinji kako bismo od te kombinacije sastojaka napravili nešto fino. Slanutak s blitvom uz malo maslinovog ulja je ukusan, lagan i hranjiv obrok sam za sebe i možemo ga jesti do kraja sezone. Ječmenu kašu, isto kao heljdinu, zobenu ili prosenu, u kombinaciji sa začinima i povrćem možemo jesti za doručak, ručak ili večeru. Prve su se jagode pojavile pa ih želimo iskoristiti u ukusnom kolaču, dok za osvježenje imamo limunadu s đumbirom za koju je ovo taman vrijeme. Ljeti ipak te namirnice previše griju, dok nam sada čak i trebaju dati pomoć za imunitet.

ŠTO KUHAMO

+ Povrtna juha

+ Slanutak s blitvom

+ Ječmena kaša s povrćem

+ Tikvice s koprom

+ Povrtna salata

+ Limunada s đumbirom

+ Kolač s jagodama

ZDRAVA PREHRANA

Ne postoji zdrava hrana, postoji samo zdravi način prehrane. Par organski uzgojenih namirnica ne čine zdravu prehranu, nego njihova kombinacija i način pripreme kojim se zadržavaju njihove hranjivi tvari. Zdrav obrok zadovoljava potrebe organizma za svim esencijalnim nutrijentima, koje dobivamo iz sirovog povrća, kuhanog povrća, žitarica, grahorica, sjemenki i orašastih plodova.

SADRŽAJ RADIONICE

U dva sata radionice imamo prilike čuti i vidjeti kako izgleda cjeloviti vegetarijanski obrok, kako pravilno koristiti namirnice i začine, te na koji način ih je najbolje pripremiti kako bi se sačuvali njihovi hranjivi sastojci. Koristimo sezonsko povrće i voće koje se može nabaviti kod lokalnih proizvođača i dobavljača. Biramo organski uzgojene žitarice i grahorice koje odgovaraju našim trenutnim potrebama za nutrijentima, sjemenke i orašaste plodove koji će upotpuniti prehranu i začine koji će obrok učiniti ukusnijim i probavljivijim. Svaki obrok mora zadovoljiti svih naših pet osjetila.

VODITELJI RADIONICE

Jasna Ćerić i Ivan Palijan su dugogodišnji učitelji joge i vegetarijanci. Jasna je nakon petogodišnjeg studija nutricionizma stekla titulu magistre nutricionizima. Ivan je i učitelj ayurvedskog kuhanja pa njihova kombinacija znanja i dugogodišnjeg iskustva osigurava da vam ova radionica promjeni način prehrane i način života.

CIJENA, TERMINI I PRIJAVE

Preporučena minimalna donacija za radionicu je 100 kn. Možete je uplatiti prije početka radionice na žiro-račun udruge SATTVA – Centar zdravlja i sreće ili je ostaviti u kutiji za donacije pri dolasku na radionicu.

Radionica traje oko dva i pol sata, od 18:00 do 20:30, a prijaviti se možete do dan prije početka radionice na naše kontakte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.