Zbog čega si nesretan? Što te čini nesretnim?

Zbog čega si nesretan? Što te čini nesretnim? Nesretan si zbog situacija i okolnosti oko tebe. Nesretan si zbog ljudi oko tebe. Hoće li oni biti tamo stalno i zauvijek? Oni se kreću i mijenjaju. To je poput tekuće rijeke! Probudi se i vidi da osoba koju si vidio jučer nije ista osoba ovo jutro, ovu večer ili sutra. Zašto si nesretan zbog drugih ljudi? Znaj da su oni poput mjehurića na površini vode. Oni su prolazni; oni se kreću. Nesretan si zbog situacija i okolnosti. Koliko će one biti tu, ne vječno? One sve prolaze i mijenjaju se. Što još, jesi li nesretan zbog zdravlja svoga tijela? Koliko dugo možeš zadržati svoje tijelo čak i ako je zdravo? Možeš li ga zadržati zauvijek? Jednog dana će te napustiti. Ako tijelo postane bolesno, pobrini se za njega, to je sve. Biti mentalno uznemiren čini stvar gorom. Priroda je tijela da bude bolesno i zdravo.

U tvojoj pravoj prirodi, postaješ slobodan istog trenutka kada vidiš da nije do tebe. Ako te boli, promatraj kako se zbiva u tijelu. Ako je napetost ili radost u tvojem tijelu, promatraj da je napetost, tuga, nesreća ili sreća. Samo promatraj kako ne uživaš, a da se to zbiva negdje drugdje, kao da se zbiva negdje drugdje.

Vjeruj mojim riječima: „ti nisi onaj koji djeluje“. Život je „događaj“ na ovom planetu. Sve se kreće. Um ti prolazi kroz vrhunce i padove, tuge i radosti. Ima svoje vlastite načine, svoje vlastito vrijeme.

Samo je jedan način da budeš sretan, da vidiš da nisi onaj koji djeluje; da se sve samo događa.

Neka se dogodi. Misleći kako ti nešto činiš samo te dalje uznemiruje i postaješ puno nemirniji. Ne napraviti nešto, ne-raditi, to je još jedna vrsta djelovanja. Želja da se nešto učini da se iz toga izađe je druga vrsta „djelovanja“. To je poput zamućenog jezerca. Znaš to, ali počinješ miješati vodu još više. A ako nastaviš miješati, sigurno će postati zamućenije. Nema načina da se razbistri. Kada osjećaš „Ja nisam onaj koji djeluje“, kada to pouzdanje, ta vjera u tebi svane, to je nektar. S time, postaješ sretan.

Neka ova vatra svjesnosti, ova vatra znanja sagori svo to neznanje i uništi tvoju tugu. Nemoj biti nesretan. Nema potrebe da budeš nesretan ili tužan zbog svoga tijela, zbog stvari koje se zbivaju u tvom umu, zbog ljudi, situacija, događaja i okolnosti oko tebe.  Tada, zbog čega možeš biti nesretan? Možeš li biti? Ima li neka druga stvar zbog koje možeš biti nesretan? Ima li? Sukhī bhava! To je naredba jednako kao što je blagoslov.

Sri Sri Ravi Shankar

Objavljeno prvi put na Wisdom by Sri Sri Ravi Shankar

Prijevod I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.