Znanje možemo downloadati

Ništa nas ne osnažuje više od znanja. Sve o čemu imaš znanja postaje lakšim za baviti se. Onaj koji zna upravljati avionom klizi kroz najjače turbulencije sa samopouzdanjem, a onaj koji ne zna prolaze ga trnci čak i sa zavezanim pojasom! To vrijedi za svaki aspekt života. Život postaje lagan i podnošljiv u trenutku kada stekneš neko znanje o njemu.

Iznad informacije

Brkanje informacije za znanje je glavni razlog zašto mnogi ljudi nisu u stanju iskoristiti moć znanja u osobnom i profesionalnom životu. Znanje je puno više nego informacija. To je sposobnost da znamo stvarnost onakvom kakva jest. Sa znanjem, um s ograničenim razumijevanjem je pretvoren u puno šire stanje svjesnosti. Pravo znanje donosi prepoznavanje nepoznatih mogućnosti i spoznaju o granicama onoga što već znamo. Krajnja svrha znanja je da nam donese shvaćanje „Ja ne znam!“ Što više znamo, to više postajemo svjesni nepoznatoga.

Kada osjetila nemaju smisla

Naši životi su većinom vođeni znanjem primljenim preko pet osjetila. No, to ima svoja ograničenja. Na primjer, znanje osjetila nam govori kako sunce izlazi i zalazi, ali kroz intelekt znamo da sunce niti izlazi, niti zalazi! Naša percepcija osjetilima vidi olovku u staklenoj čaši kao slomljenu. Ali znanje koje imamo kroz intelekt nam omogućuje da shvatimo da je to optička varka. Znanje osjetila je inferiorno znanju intelekta! Ipak, niti znanje intelekta nije dovoljno.

Mnogi su iskusili trenutke intuitivne spoznaje o stvarima s kojima se naš um mučio da bi ih razumio. Većina je izuma i otkrića došlo iz ovog transcendentnog prostora. Apsolutna stvarnost se ne može iskusiti bilo kroz osjetila, bilo kroz intelekt. Pravo znanje počinje svitati u životu kada odemo izvan osjetila i intelekta i počnemo zahvaćati prostor iz kojeg dolazi intuicija.

Mudri to internaliziraju

Tendencija da smatramo Istinu linearnom logikom može voditi do krive percepcije i isključiti ogromne mogućnosti. Istina je u prirodi višedimenzionalna i stoga joj se mora pristupiti u skladu s tim.

Relativno znanje se s vremenom mijenja. Prije nekoliko desetljeća, znanje o poljodjelstvu pogonjenom umjetnim gnojivima se smatralo revolucionarnim zbog podizanja uroda. Danas, znanstvenici izvrću isto to znanje na glavu i upiru prostom u štetne učinke. Mudri idu iznad znanja i tragaju za mudrošću. Znati kako se koristi oružje je znanje, ali znati kada ga koristiti je mudrost. Sposobnost da se dešifrira mudrost iz znanja može doći samo iz intuitivnog prostora.

Kriterij ispunjavanja uvjeta

Prava sreća i uspjeh dolaze kada si uspostavljen u znanju. To zahtjeva nešto napora i pripreme. Na prvome mjestu moraš imati želju da znaš. Drugo, moraš imati bistar i otvoren um i intelekt bez predrasuda. Tek tada možeš uvidjeti da se sve mijenja. To se zove viveka. U trenutku kada uvidiš da se ljudi, stvari, situacije i događaji mijenjaju, fokus se mijenja na nepromjenjivu referentnu točku – svjedoka koji promatra promjenu. Ovaj promatrač je izvor svog intuitivnog znanja.

Treća kvaliteta koja ispunjava uvjet nakon kojeg možeš pristupiti pravom znanju je bestrasnost ili vairagya. To znači odvajanje uma od želja i averzija i prihvaćanje trenutka onakvim kakav jest. Kada je um grozničav za mnogim stvarima u isto vrijeme, postaje raspršen. S vježbanjem vairagye, um postaje svjestan i spreman da se uključi u otvoreni izvor mudrosti, dostupan svima.

Dostupno za download

Najviše znanje ne treba jezik da bi se prenosilo. Bilijuni stanica u našem tijelu su spojene sa svemirom. Duboko unutra smo svi spojeni. Način na koji dijete komunicira s majkom prije nego li je naučilo jezik je primjer. Kućni ljubimci ne trebaju jezik kako bi se sporazumjeli i izrazili. Kreacija ima odnos s nama cijelo vrijeme na suptilnoj i dubokoj razini. Trebamo se samo uključiti na pravu frekvenciju. Svaki atom u nama sjaji znanjem. Znanje o cijeloj kreaciji je dostupno za download. Jedina stvar koja je važna je koliko imamo bandwith. Proces u kojem povećavamo bandwith i pristup znanju su lekcije koje moramo naučiti.

Vodi računa o svome umu

Sposobnost da se spojimo sa sveznajućim izvorom dolazi samo onda kada se zaustavi blebetanje uma. Kada je um raspršen, naša sposobnost da vidimo iza površine je zamagljena. Kada je um miran, nalazimo bistrinu u percepciji i profinjenost u izražavanju.

Nekoliko minuta duboke meditacije čini um mirnim, intelekt oštrijim i intuiciju aktivnom. Meditacija pomaže u sinkronizaciji obje polutke mozga. S tom sinkronizacijom se otvaraju najviši izvor znanja i beskonačne mogućnosti.

Sri Sri Ravi Shankar

Objavljeno OVDJE

Prijevod I.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.